Diyafram ile Alan Derinliği Çalışmaları

Diyafram, fotoğraf dünyamızın çok önemli bir değişkenidir. Objektif içerisinde gözümüzdeki irise benzer yapısı ile çalışan ve makineye giren ışığın miktarını ayarlamamızı sağlayan bu düzenek, pozlamaya yardımcı olmasının yanısıra fotoğrafçının görüntüde amaçladığı bazı görsel hedefleri de yakalamasını sağlar.

Pozlama dışında diyaframın bize sağladığı imkan alan derinliğinin denetlenmesidir. Yani netlik yapılan objenin önünde ve arkasında oluşan alanın ne kadar geniş ve dar olacağı diyafram tercihi ile belirlenir.

Sınıfta bazı çalışmalar yaptık. Kolay ve hızlı olması adına Canon makinelerde AV, Nikon makinelerde A ile ifade edilen diyafram öncelikli modda çalıştık. Bu modda diyaframı fotoğrafçı seçer gerekli olan diğer enstantane değerini ise makine belirler.

Aşağıda sınıf çalışmalarımızdan bazı örnekleri görebilirsiniz.

İki Kişiyle Çalışma | Netlik Sağda Öndeki Arkadaşımızda

Yukarıdaki çalışmada sağda önde ve solda arkada toplam iki modelimiz var. Netlik sağ öndeki modelimizde, diyafram açık (1.8) iken arka plandaki flu etki ile sığ alan derinliğini görüyoruz. Diyafram kısıldıkça; örneğin f:16 değerinde çekilen fotoğrafta arkadaki modelimiz daha net kaydediliyor.

Bu örnekte iki model arasındaki uzaklık artarsa, yani arkadaki modeli daha uzağa alırsak, diyafram ile yaptığımız taramada net alan içerisinden daha hızlı ve çabuk çıktığını görürüz. Yani objeler arası uzaklık net alan derinliğindeki değişimi etkiler.

Bu arada diyaframdan kısılıp içeri daha az ışık aldıkça, enstane değerinin bunu telafi etmek için daha uzun pozlama değerlerine getirildiğine dikkatinizi çekerim.

Çekimlerde Nikon D3300 + 35 mm 1,8 sabit odak lens kullandık.

3 Kişi ile Çalışma – Netlik Sağ Öndeki Arkadaşımızda

Netliğimiz yine sağ öndeki modelimizde ve diyafram ile tarama yapıp alan derinliğinin arkadaki değişimini izledik. Netlik yapılan yerin dışında arkaya doğru modellerimizdeki netlik değişimini görüyorsunuz. İşte diyaframın açılması netlik yapılan yerin arkasında bu şekilde bir değişime neden olur. Ayrıca uzaktaki modelimiz ile yakındaki modelimiz arasında da netlikte fark olduğunu görüyorsunuz değil mi ?

Bu çekimde Canon Eos 1200 D + 50 mm 1,8 sabit odak lens kullanıldı.

3 Kişi ile Çalışma – Netlik Solda Ortadaki Arkadaşımızda

Netliğimiz bu sefer solda ortadaki arkadaşımızda, bu örnekte netlik yapılan yerin önündeki ve arkasındaki alan derinliği değişimini görebilirsiniz. Diyafram açıldıkça ön ve arkada daha flu kayıtlar alınıyor. Alan derinliği sadece netlik yapılan yerin arkasında değil, örnekte görüldüğü gibi önünde de izlenebilir.

Bu çekimde Canon Eos 1200 D + 50 mm 1,8 sabit odak lens kullanıldı.

Afsad 1. Kur Temel Fotoğraf Eğitimi’nden – Eylül 2016